„A terapeuta süteménye”


Horváthné Schmidt Ilona: „A terapeuta süteménye”, avagy amikor a gyógyítót táplálják


Részletek az előadásból:

A múlt a terápiás kapcsolatban az áttételi és a viszontáttételi folyamatban is életre kel és a páciens és a terapeuta érzéseiben manifesztálódva megfejtésre és megértésre vár. Az áttételben megismétlődhetnek a szülőkkel kapcsolatos magatartásformák, hiszen a páciens a terapeutára projektálhatja a szülőkkel, vagy más fontos személlyel kapcsolatos sérelmeit vagy vágyait. Ily módon aktualizálódhat a terápiás jelenben a múlt, a gyerekkori konfliktus lényege. Az áttétel nemcsak konkrét személyhez kapcsolódóan alakulhat ki, feldolgozatlan érzések, lelki hiányok mentén is létrejöhet.

Az áttétel „megfejtése” a páciens lelki folyamatainak, a pszichoterápiás kapcsolatnak a megértéséhez nélkülözhetetlen. A kapcsolati szcéna és a terapeutának a páciensével kapcsolatos érzései, gondolatai, vagyis a viszontáttétel segít az áttétel megértésében.

Összegezve:

Mindkét betegem az élet feladásának határán volt a pszichoterápia kezdetén, amikor életvágyuk megerősödött étellel, süteménnyel ajándékoztak meg.

A súlyos traumát elszenvedettek kiszolgáltatottság érzése nagyon nagy. Ezért is fontos, hogy a terápiás keretek között átéljék, önmaguk is képesek életük irányítására, kapcsolatok kontrollálására. A süteményadás számomra ezt a folyamatot is jelzi, mintha a terápiás kapcsolatban ily módon próbálták volna ki visszaszerzett kompetenciájukat.

Az édesség adásával arra is utalhattak, hogy a terápiás anyai kötelékben már megerősödtek, most már ők is tudnak adni, képesek önmaguk és mások táplálására is.

A sütemény elfogadásával a rivalizálás, a leválás felvállalásában, a kreatív szülői útkeresésben erősítettem, bátorítottam őket. A pszichoterápia kezdetén mindketten elhalt magzatukat is gyászolták. A terápiát követő években intrapszichésen és párkapcsolatukban is stabilizálódtak és első illetve a második gyermekük megszületésének örülhettek.

Share

A hozzászólás nem engedélyezett..